Nuffnang Ads

28 April 2017

Menghitung Hari

Assalamualaikum readers,

Dekat 2 bulan jugak ni x update blog. Busy siapkan full thesis. maklumlah xhabis study lagi huhuhu sadis tau. patut la orang cakap, writing la paling susah sekali nak buat. asal taip je delete. pastu bila dah submit, kena rewriting lagi. nasib baik berjaya settle kan sampai 3rd draft je. lau sampai 10th draft, hmmm matilanakk.


me in 31 weeks
now dah 38 weeks
dup dap dup dap

okeh bila cakap pasal menghitung hari. Ada 2, 1st menghitung hari nak present progress research. act I sempat siapkan full thesis. patut boleh terus ke pre viva tapi disebabkan I xmampu nak ulang alik pergi U, I submit untuk progress je. Tapi SV I suruh doa banyak banyak, mana tau my panels baik hati nak tolong. cuba nasib je la. asalkan I present semua bab sampai habis. 2nd, menghitung hari nak bersalin. hahaha yang ni I lagi la nervous. 1st edd 30/4/2017. 2nd edd 13/5/2017. harini 28/4 kan, actually dah rasa FALSE CONTRACTION ! Ya Allah sakitnya hanya Tuhan yang tahu. nasib baik xkerap sangat. kalau kerap tu maknanya apa kawan kawan?? dah nak meletop la kan?? hahaha tapi I tahan je. sebab nak present punya pasal. tau x tarikh presentation I hari Selase depan? 2/5/2017. hahaha macam mana ni? puas pujuk baby, jangan keluar dulu. If I tangguh lagi susah I nak bagi komitmen. tapi kalau dah takdir terberanak dulu xpela. Redha dan bersyukur


Orang cakap, baby leh dengar cakap mummy dia. So kena la pujuk pujuk baby. Duduk la dalam tu dulu ye. Bagi la mummy present. Huhuhu. Mummy nak bawak awak pergi convo bulan 10 ni. Deal?


STRONG. STRONG. STRONG

22 February 2017

Resipi : Udang Masak Lemak Cili Api

Assalamualaikum sahabat-sahabat positif,


Harini uols masak apa? Heheheh. I pukul 3 baru siap masak ekekeke. Sebab bila duk sorang kat rumah ni, leka tengok tv manjang. Harini I masak udang lemak cili api. Ni pun kira 1st time sejak kahwin masak resipi ni hahaha. sebab I laki bini xboleh sangat sentuh seafood. kadang kadang boleh laa. lagipun asik masak ayam je. bosan terukk. udang kan ngam kalau masak dengan lemak cili api. merecikkk


maaf buk, gambar xsemenggah
panass duk dapur lelama

Udang Masak Lemak Cili Api (2-3 orang makan)

Bahan tumbuk:
2 inci kunyit hidup
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4-5 tangkai cili api (hijau/merah)

Bahan lain:
Udang - basuh bersih bersih, buang muncung tajam
2 biji kentang potong sederhana kecil
1/2 kotak santan 
sehelai daun kunyit
sedikit asam keping 
sebatang serai (dititik)

Cara memasak:

  • Tumis bahan tumbuk dan serai sehingga naik bau
  • Masukkan santan kotak yang telah dibancuh dengan semangkuk air (lepas tu tambah lagi air ikut kesesuaian)
  • Kacau sehingga masak dan mendidih (lepas tu boleh slowkan api untuk elak santan pecah)
  • Masukkan kentang dan udang bersama asam keping
  • Perasakan dengan garam, gula dan pak aji. If guna secukup rasa/tumix, xperlu la guna pak aji. banyak MSG nanti rambut botaakk hehehe
  • Akhir sekali, tabur daun kunyit (I gunting halus halus)

Ok done !

Jangan lupa masak nasi dan sayurrr. Barulah hidangan lengkap hehehe. 


STRONG. STRONG. STRONG

13 February 2017

Review : Shampoo Santan by My Home Lab

Assalamualaikum readers,

Siapa paling sukaaaa guna produk tradisional ? Produk tradisional ni dah tentu berasaskan bahan organik. orang kampung memang terer pasal semua bahan bahan semulajadi ni. dan mereka memang tersangatlah bijak dalam mengolah bahan bahan ni untuk kegunaan harian. oleh sebab bahan organik ni lebih bagus dan tiada campuran kimia, ramai founder dah mula cipta macam macam produk antaranya yang menjadi viral 2017 ni iaitu SHAMPOO SANTAN. nama pun santan, dah tentu 100% organik. 

Shampoo Santan by My Home Lab

shampoo ni jangan lah Uols fikir baunya memang santan. hahaha. bahan utama dia je santan tapi dicampur dengan beberapa bahan lain termasuk yang menjadikannya berbau wangi. shampoo ni bau oren ye kakak kakak dan abang abang sekalian.

Fresh & Natural
handmade with love lagi

4 bahan penting dalam Shampoo Santan ni ialah santan asli, minyak kelapa, minyak oren & minyak rosemary. Semua bahan yang diletakkan dalam shampoo ni mempunyai peranan masing masing. Meh I cerita sikit ye

Santan Kelapa
+menyuburkan kulit kepala dan rambut
+mengawal minyak berlebihan
+mengelakkan botak dan rambut beruban



I pasti ramai yg tau khasiat santan kan. santan ni melembabkan dan melebatkan rambut. Hitam bersinar gitu. Orang dulu pun tepek santan je kat rambut xpercaya pegi tanya mak tok atau tok wan korang hihi

Coconut Oil (Minyak Kelapa)
+menguatkan serta melembutkan rambut
+melawan kelemumur dan rambut bercabang


Minyak kelapa ni molekul dia halus so mudah serap hingga ke akar rambut. secara tak langusung dapat menghilangkn kelemumur n gatal gatal kat kepala tu. ni perempuan bertudung selalu ada masalah gatal gatal macam I. dah macam hape dah. sampai rasa nak botakkan kepala je adehh. 

Sweet Orange Essential Oil
+melegakan kegatalan kulit kepala
+merangsang pertumbuhan rambut
+bau yang segar


Minyak oren ni pulak selain melegakan kegatalan, ia laa punca shampoo ni berbau oren ekekeke. terapi bau lah katakan. kang kalau shampoo ni betul betul bau santan, orang xmau lak. so minyak ni menjadikannya berbau segarr macam shampoo shampoo lain.

Rosemary Essential Oil
+mengelakkan keguguran rambut
+merawat kelemumur serta kulit kepala kering


Minyak Rosemary ni pulak bersifat antioksida dan anti mikroba (google la ye) yang boleh merawat masalah kulit kepala macam kelemumur, rambut gugur dan kulit kering. Boleh tebalkan rambut dan menggalakkn pertumbuhan rambut jugak.

cara penggunaan
alaa macam guna shampoo biasa je. picit sikit, gomol gomol kat kepala pastu bilas
jangan lah uols expect shampoo ni pakai pakai je terus kering sendiri kekeke

I memang jenis suka produk buatan Malaysia. dulu pernah guna d'herbs kot. ahahaha. nak lebatkan rambut yang banyak gugur. sekali sikat je bergumpal gumpal sampai roomate sound "orang lam bilik ni semua kena leukimia ke?" bahaha sejenis kurang ajar tu. xberapa menjadi kat rambut I. so nampaknya kita kena mencuba shampoo santan ni

RM 29.00 sebotol
exc. postage
tahan kegunaan hingga 2 bulan

mana nak dapat shampoo ni?

boleh tengok instagram

atau contact 0137152519 (En. Is)
nak jadi agent/dropship pun boleh
sila sila jana pendapatan sampingan
inshaaAllah rezeki Allah tu luas


STRONG. STRONG. STRONG

05 February 2017

ini selamanya menjadi masalah bagi seorang perempuan

Assalamualaikum ladies,

ini masalah dari kecil sampai besar

dari bujang sampai berumahtangga

dari hidup sampai meninggal agaknya

bila

bak kata suami
GOBOK KAU DAH NAK RUNTUH OIIII
pun cakap xde baju

sekian daripada seorang isteri yang sentiasa bersyukurrr =P

STRONG. STRONG. STRONG

18 January 2017

Review : Tudung Aryana Couture

Assalamualaikum readers,

I nak perkenalkan 1 jenama tudung milik wonder women Malaysia (sebab pencetusnya adalah wanita) fewitt. jenama apa tu ? It was Aryana Couture


simple & elegant

tudung Aryana Couture ni semua berkualiti dan murahh. paling best kannn, selalu banyak salee. pernah clearance sale sampai semua jenis tudung harga RM10 sahaja. memang seronokk la haaii tengok kakak kakak makcik makcik borong habis. 

ni salah 1 shawl yang I beli dan pakai. Shawl Bubble Printed
Minimal ironing sebab memang jenis ironless
xpayah gosok pun boleh terus lilit
btw, model cantikk

ni model hidung kembang 
sedihh betul muka hahaha
tapi serius, tudung ni senang sangat pakai
lelagi time pregnant, entah kau ada masa ke nak gosok tudung?
memang ni paling best

korang boleh singgah fb Aryana Couture dan instagram Aryana Couture untuk tengok tengok pilihan tudung. ada macam macam. shawl, bawal, inner snowcap semua adaa. ni ada sedikit pattern tudung yang I boleh kongsi

bawal satin

close up corak. tergoda takk?

bawal pucci

close up

shawl satin pucci

close up

aneka ragam bawal satin pucci

aneka ragam shawl bubble printed
yang ni lakuu keras sebab I baru tengok beberapa minit dah sold out
restock pleasee

basic shawl pun ada
pastel colour

cepat cepatlah singgah link yang I bagi okehh. support local




STRONG. STRONG. STRONG

13 January 2017

Jum Sertai Senarai BLOG LIST saya

Assalamualaikum readers,

Harini I nak seruuu kawan kawan semua letak link blog uols dalam comment I ye. sebab I nak update Blog List I yang bernama "Bunga Api di Hati". gituuu

sebelah kanan tu blog list I

nampak x uols?

okeyy I mark ye

klik gambar untuk tumbesaran

meh la letak link, ia akan memudahkan readers lain nampak entry korang dan secara xlangsung menarik perhatian readers lain untuk singgah ke blog korang termasuk la I sendiri. entry korang akan muncul setiap kali di update ye . . . selamat berkenalan semuaaa



STRONG. STRONG. STRONG

SEGMENT : FOLLOWER MENINGKAT DENGAN MUDAH

Assalamualaikum readers,

mari cari lebih ramai kawan dengan join segment yang dianjurkan oleh adikk maniss si NURUL
klik SINI
blog ID : 6749799524373532637

xsusah pun uols, klik link di atas (si akak tua ni dok tau guana nak linkkan banner tu bahahaha). its ok its alright as long as korang klik link bergaris ituu, korang akan dibawa menuju ke blog si empunya diri kikiki.

untuk blogger baru digalakkan sangat join untuk menambah kenalan dan beramah mesra sesama masyarakat hehe. kenkadang seronok borak borak di alam maya ni walaupun xkenal kann kannn. 

jadinya, I seruu semua adik adik untuk join. inshaaAllah ia akan memberi impak positif dan menceriakan hari anda semuaa. 

STRONG. STRONG. STRONG

11 January 2017

GIVEAWAY NIYAZ 1ST YEAR BIRTHDAY BY DEARIESCOUPLE


Assalamualaikum semua,

Meh sini join GA by Sis Liez. Bulan depan baby Niyaz turning 1. Alhamdulillah. So, mama Niyaz buat GA untuk putera kesayangannya. Alo bucuk bucuk omeynye Niyaz. Giveaway start 9 Januari hingga 9 Februari. Meh ramai ramai memeriahkan GA selagi ada masa. Klik lagi sekali Niyaz 1st Birthday untuk join ye. Nak join sangat mudahh, terus je terjah blog Sis Liez I yakin dan pasti uols xconfius macam mana nak join hehehe.

To baby Niyaz, Aunty Fil doakan semoga Niyaz membesar dengan sihat, cerdas, cerdik dan encom boyyy. Jadilah anak yang berbakti untuk kedua orang tua ya. Harap harap nanti Niyaz boleh berkawan dengan baby Aunty Fil yang  belum tau nama dan jantina sebab belum scan kekeke. 

Nah Aunty belanja gambar cake. Happy becoming Birthday babyyy =)





STRONG. STRONG. STRONG

Student + Wife + Mom to be

Assalamualaikum semua, how are you bebeh ? hope everything is alright hihi =)

I know . .  I know . .  lama sangat tak berbloging sampai orang pun xtau kita ni hidup lagi ke tak bahahaha haru betul. 

Okay harini mood bahagia dengan kejayaan sejagat sebab dah settlekan data analysis tu pasai la nak update blog. hoho. nak ingatkan diri sendiri bahawa jiwa ini bukan bujang lagi. ada 3 title dalam 1 masa dan tanggungjawab makin berat hehehe

As a student

may the force be with u
bahahaha
maafkan pompaun ni kerana mengarut

masih cekal menghabiskan sisa sisa thesis yang xpernah complete. last revised data pun semalam. puas sudah 2 tahun ni bercintaaa dengan segala mak nenek software dan method forecast, finally i got the best result ! tinggal focus writing yang tergendala dek kerana analisis data yang super susah. 


tazzabar nak convo lagi sekali. lepas ni xnak pegang bunga, nak pegang anakkk. InshaaAllah. Doakan ye korang. penuh berliku laluan master research ni huhuhu.
(sempat menyesal pastu lempang pipi lelaju)
kuikuikui

As a wife

The best moments in my entire life is when my best friend marry me bahahaha. bak kata orang, xpayah susah susah carikkk. kenal since diploma then futher study sesama kat uthm masa degree. our longgg friendship. memang geng den ni. makan ikan patin tempoyak n9 sesamo pehhhh terbaikk xsangko eh kahwin (xde kena mengena hahaha). 


rapat masa degree. tau dohh dia ni macam suka I tapi xcakap ponn. cuma tunjuk caringg je. heyy mana boleh ! perempuan perlukan kepastian. xpela as long as I single, okey je nak kuar makan ke jenjalan berdua dengan kawan sendiri ekekeke. lantak la orang cakap apa. cuma selalu gurau "kau ni nati ada jugak terkawen dengan aku kangg" ehh betul kekekeke. Alhamdulillah. tukar title BFF --> WIFE ni macam berubah 360 darjah je atotoyai. bini lah PA, bini lah Doktor, bini lah Chef, Alarm bla bla bla sampai carik stokin pun kena jugak padahal dah susun leklok lam drawer adehh. bila kawen, laki kau terus xreti carik barang dia sendiri. packing baju balik kampung pun xsemenggah hahaha geram aku oi macam mana balik kampung leh capai 1 spender je adoi !!!! memang kau saja nak suh bini packing kannnn. but life is soo beauty bila kau rasa leh bebel kat laki then dia dengar hahahaha. 


jadi bini kena kenal suami yang sebenarnya. laki I jenis xreti makan pagi pagi. g keje kol 7.30 memang dia xkan usik sarapan. so tapau is a must. dia biasa makan kol 10 lebih gitu. pernah paksa makan lempeng pepagi, haruuu nyer terus g toilet. nak salahkan lempeng aku lak hohoho. xpe xpe kita cuba lagi tapi tu laa kena tapaukan hari hari. lau xtapau dia xmakan sarapan pun pastu lemah xberdayaaa. hari hari lah masak yedak? bila jadi bini yang xkerja lak tu, laki kau nak makan apa je kena la masak erkk. erkkk #siscuba

As a mom to be

Alhamdulillah

Tak merancang nak cepat tapi xtolak bila ada rezeki. Percayalah Allah sebaik baik perancang. Awal awal kahwin ada discuss nak rancang sebab I study lagi. kewangan xberapa cantik tuk hidup dengan ekonomi yang teruk sekarang ni. Duduk pun dengan mak bapak lagi tau sebab abah xbagi sewa rumah lain. 2 bulan sebelum kawen, laki I baru permenant. tu pasai before that kahwin tu jadi isu besar. family sana nak cepat, family sini reasonable sbb anak sendiri xkeje lagi so xnak bebankan menantu tp the best discussion, kita cepatkan je benda baik. Redha mak bapak, redha Allah. InshaaAllah amin. Bila tahu pregnant, bersyukur walaupun banyak perbelanjaan yang menanti tapi as a housewife, Allah bagi rezeki lain untuk I tolong suami dengan berbisnes on9. click feel.attire meh shoping hehehe (sempat lagi kauu). In Allah We Trust

ok korang, selamat berbuat kebaikan di dunia untuk bekalan akhirat. aminn


STRONG. STRONG. STRONG

03 January 2017

2017

Assalamualaikum semua

Permulaan 2017 yang bersinar sinar. Syukur Alhamdulillah. Abah saya akan dapat 2 cucu. InshaaAllah aminnn. Doakan kami ya =)
STRONG. STRONG. STRONG