Nuffnang Ads

30 November 2010

mitos kucing 9 nyawa

pernah x dengar bahawa kucing ada 9 nyawa ?

pernah x ? pernah x ?



sebenarnya tuh cuma mitos. tp sebenar benarnya jugak. kucing tuh same jeq macam manusia. ada 1 nyawa jeq. tp kenapa wujud mitos tentang kucing ada 9 nyawa ? tahu nape ? sbb ada sebuah cerita dongeng mengenai kucing memiliki 9 nyawa dan 8 nyawa daripadanya digunakan untuk menyelamatkan kawan kawan haiwan yang lain. nyawa terakhir sahaja yang menjadi milik kucing seorang *xtaw laa logik qer x cerita dongeng neh* lagipun kucing neh ada kemampuan luar biasa n dianugerahkan daya ketahanan yang baik. *xtaw laa nak setuju qer x sbb kucing Mary Amanda pun dah 4 ekor mati* heeee

tapi tahu x, kucing kalau jatuh dari tempat tinggi pun xcedera. siap leh bangun dengan selamba dek jeq. *haa ko jangan plak try baling kucing ko dari menara berkembar petronas* sbb kucing memiliki sistem keseimbangan dan kepekaan yang sangat baik. bila seekor kucing terjatuh dari tempat tinggi, kucing cepat peka dan sedar posisi dia jatuh. contohnya bila dia terjatuh dalam keadaan terlentang dia cepat cepat membalikkan tubuh lalu kedua dua kaki dia akan berada di bawah dan bersedia untuk landing. 

tapi gaya dia landingkan tubuh dia pun ada cara. bukan asal kaki mesti ada kat bawah jeq. kucing akan merengangkan kaki dia dan membuatkan tubuh dia seolah olah seperti payung terjun. then bila semakin hampir ke tanah, dia akan letakkan posisi kaki seperti gambar di bawah. tuh pasal laa dia selamat mendarat =)



hebat x kucing ?

tapi tapi tapi. kalau kucing jatuh dari tempat yg rendah, dia akan berasa auch ! saket woo ! sbb apa ? sbb kucing xsempat nak buat step step di atas. hahaha 

ehem bapak Seri..buleh x pinjamkan Seri pada saya kejap ? macam nak buat eksperimen laa. hahaha !

konklusi : hargai laa kucing anda selagi dia masih ada. 

STRONG. STRONG. STRONG

4 comments:

  1. weee. pnah dgr ttg mitos tuh. =P
    btw, nice entry. suka la baca. =))

    p/s : tetiba ase nak baling kucing dr tmpat tinggi sbb nk nengok step tu. *kejam* =P

    ReplyDelete
  2. peh kejam ! haha btw thnx. but u can find that mitos anywhere laa cyg. search tenet jeq. i pun kopipes. hehe

    ReplyDelete
  3. sy bg award kt awk,,nti p blog sy amek k? =)

    ReplyDelete

daun pandan daun selasih,
awak yang komen, saya ucap terima kasihhh