Nuffnang Ads

03 September 2011

taufiq

selamat hari raya semua =)

btw. saya xnak cerita pasal hari raya. bukan xmeriah tapi kecoh sangat. dan yang saya nak cerita neh memang mengkecohkan seluruh keluarga dan sanak saudara saya. ia tentang kes penderaan kanak kanak. apa yang terlintas kat fikiran awak semua ? si pendera tiada sifat kemanusiaan ! 

berlaku pada sepupu saya. bukan dia mahupun isteri dia yang mendera. tapi si pengasuh. awak bayangkan laa anak dorang yang baru berusia 7 bulan, patah lengan dan siku. juga berlaku pedarahan kecil kat kepala. bayangkan juga macam mana anak kecil tuh didera ? kejam kan ? si pelaku lak xmengaku bersalah. ish syaiton betol. 

kesian la baby tuh masuk icu. terlantar kat hospital lebih kurang 3 minggu. and awak bayangkan laa usia macam tuh sebenarnya da mula belajar merangkak tapi lepas kejadian tuh, baby tuh mcm terencat sket. kesian sangat wak. saya yang melihat neh pun mengalir air mata. memang bukan anak saya tapi tentulah saya ada naluri seorang ibu kan. 

time raya aritu ramai yang pegang baby tuh. dukung. pelok. cium cium. emak saya agah laa. saje nak dengar baby tuh ketawe. lambai lambai kat dia. tapi mama dia tuh cakap mata dia xnampak. pendarahan tuh efek kat fungsi mata dia Ya Allah. kesiannya. maybe ambil masa 2 tahun nak sembuh. then perilaku dia memang mcm bayi baru lahir. sepatutnya da pandai meniarap, merangkak. tapi da leh buat pape. terbaring jeq kat tilam. 

mohamad taufiq bin juhandi
die kecik lagi. sangat comel kan

kadang terfikir gak. banyak buruknya kan lau hantar anak anak kat rumah pengasuh ? bayangkan la kau hantar anak kau sehat walafiat, time kau amik balik ? sana sini lebam. itu ok lagi. ada jugak kan yang meraung tengok jenazah anak mereka ? so sebelum nak hantar anak kat rumah pengasuh, amik tahu dulu laa hal ehwal perangai pengasuh tuh. latar belakang dia samada buleh dipercayai atau x. 

saya ada cakap ngan emak saya

hantar anak kat rumah mak lagi selamat kan ?

adik saya menyampuk

kau neh nak menyusahkan mak bapak lak

saya belum habis cakap

eh aku hantar dengan pengasuh sekali la. atau bibik ke. 
emak just jadi mem besar je. so pengasuh tuh xleh buat mcm2
buleh mak ? ?

adik saya menyampuk lagi

wah kalau camtuh aku hantar anak anak aku sekali la
kongsi pengasuh tak ape kan ? tapi kau yang bayar dia. leh kan ? kan ?

tidaakkkkk ! ! 


haa tuh lagi sorang. xde sifat keperimanusiaan. ish. well hati hati laa dengan sesiapa yang xada kena mengena dengan keluarga kita. xramai orang luar yang buleh dipercayai kan ? btw, doakan kesihatan mohamad taufiq k. 

STRONG. STRONG. STRONG

8 comments:

  1. haih kesian. baik punya comel baby ni, macam mana la dia boleh dera macam tu sekali. hati perut letak kat lutut.

    ReplyDelete
  2. kesian taufiq, semoga dia cepat sembuh, selalu juga pikir klu ada anak nnt nak suruh sape jaga, sbb kes mcm ni lah.

    ReplyDelete
  3. cik chopu : binatang pon ad hati perut kan. biase laa. xsemua manusia perfect

    ReplyDelete
  4. adib : jaga sendiri kot. tp kalau diri sendiri kerja cmne la kan.

    ReplyDelete
  5. mak aku dah pesan awal-awal. dah kawen anak jangan bagi orang jaga. jaga sendiri & JANGAN HANTAR BAGI DIA JAGA. haha. ;p

    ReplyDelete
  6. nad : hahaha. mak kau terbaikkkkk lah !

    ReplyDelete
  7. sayunya saya tengok n baca kisah taufiq tu.


    entah2 pengasuh tu sakit mental tak? sekarang memang ramai yg sakit mental. hmmm

    ReplyDelete
  8. cik ceri : ntah la wak. agaknye kot. org saket mental cmne lah leh jd pengasuh. teruk tol

    ReplyDelete

daun pandan daun selasih,
awak yang komen, saya ucap terima kasihhh